sobota, 16 października 2010

Kulinarne Igrzyska Regionalne O Puchar Zdrowego Smaku - "Derda po naszemu 2010"

Chcieliśmy zaprosić Państwa do udziału w jedynym w Polsce i na skalę ogólnokrajową konkursie kulinarnym na danie z Gęsiny (pomysł - Gościniec Konopielka). Konkurs organizowany jest przy współpracy redakcji portalu "Poszukiwacze smaku na szlaku", portalu "Gdzie zjeść info", Urzędu Gminy Zblewo. Mamy nadzieję, że dołączy do nas Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. W loży jury zasiądą m. in. P. Paweł Loroch, P. Eugeniusz Mientkiewicz oraz Pan Artur Michna. Zaprosiliśmy również Panią Byszewską z Izby Produktu Regionalnego.








Przyłączając się aktywnie do akcji "Gęsina na św. Marcina" ogłaszamy konkurs kulinarny z białej gęsi kołudzkiej - obecnie okrzykniętej najlepszą nie tylko w Polsce, ale również za granicami kraju. Dlaczego "Derda"? To proste - gęś. Dlaczego - "po naszemu"? Dlatego, że każdy w swoim regionie może promować gęsinę na różne smaki i z różnymi dodatkami. Podawana może być z oscypkiem, kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi....itd. Do udziału zapraszamy restauracje z kuchnią polską, staropolską, regionalną z każdego regionu Polski. Mamy nadzieję, że gęsina stanie się daniem głównym na Święto Niepodległości w Polsce niczym indyk w USA.










Z pomocą portalu "Gdzie zjeść info" roześlemy zaproszenia i spośród nadesłanych zgłoszeń wyłonimy drogą losowania 10 uczestników - po jednym z każdego regionu Polski, (Małopolska, Mazowsze, Kujawsko-pomorskie...). Chodzi nam o regiony z tradycjami kulturalnymi i kulinarnymi. W związku z tym, że nie udało się nam wcześniej otworzyć naszego Gościńca, termin na przygotowanie konkursu jest krótki. Planowo chcieliśmy wyłonić uczestników w drodze eliminacji regionalnych, teraz zostaje jedynie losowanie. Losowanie odbędzie się w Gościńcu w obecności władz powiatu i gminy oraz delegacji sponsorów i patronów lub w jednej ze stacji tv, do których wysłaliśmy zaproszenia (TVP2,TVN, POLSAT, Telewizja Gdańsk).

Regulamin konkursu dostępny będzie wraz z formularzem zgłoszeniowym (dla restauracji, które nie otrzymały zaproszenia) na stronach internetowych organizatorów oraz bezpośrednio w Gościńcu Konopielka oraz Urzędzie Gminy Zblewo.

Z uwagi na wielkość wydarzenia poszukujemy również sponsorów, np. firmę, która dostarczy piece i kuchenki dla uczestników wraz a agregatem prądotwórczym, artykuły spożywcze i przemysłowe. Do współpracy zapraszamy również gastronomiczne firmy, portale, czasopisma. Konkurs planowany jest na około 10 lat lub dłużej. Chcemy, żeby stał się coroczną tradycją. w dniu 11 listopada lub przeddzień Dnia św. Marcina. Tegoroczna impreza odbędzie się 10 listopada w Gościńcu Konopielka w Zblewie os. Dębowe 4 (przy trasie nr 22). Kolejne edycje tego konkursu organizowane byłyby przez zwycięzcę. Mamy nadzieję, że pomysł Państwa zainteresuje. Ze swojej strony zapewniamy do dyspozycji nasz Gościniec oraz potrzebne noclegi u nas lub w okolicznych kwaterach agroturystycznych, z którymi współpracujemy.

Wraz z gminą Zblewo chcielibyśmy być fundatorem pucharu przechodniego (zwycięzca zabiera puchar do siebie, na którym będą dopisywani kolejni).

Przy udziale sponsorów chcieliśmy przygotować nagrodę główną, np: bon na wyposażenie kuchni, piec konwekcyjny znanej marki (np: fagor lub rational....).

Zapraszamy również chętnych do objęcia patronatu honorowego nad tak ciekawym, długoterminowym i powszechnym wydarzeniem.

Krótko o nas:

Gościniec Konopielka to niedawno otwarta restauracja na Kociewiu w miejscowości Zblewo woj. Pomorskie. Jako nieliczni w Polsce angażujemy się w promocję kuchni regionalnej, która powraca do łask i cieszy się coraz większym uznaniem, ponieważ jest smaczna i przede wszystkim zdrowa,

.
Pozdrawiam Andrzej Majka i liczę na kontakt
tel: 601827326 lub 792922326, 585321385
biuro@konopielka.com, www.konopielka.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz