Są to przede wszystkim: kuch młodzowy B. Puzdrowskiej, mermecka żurawinówka D. Mazurek, metka mojuszewska i blutka kaszubska pp. Kąkolów, grzybowe marynaty z Borów i przetwory z gruszki Gdańczonki. Wspomniano o najnowszej dumie Kaszub - kaszebskiej malenie (otrzymała w ub. r. unijny znak jakości). Jedną z głównych atrakcji kulinarnych był pokaz gotowania na żywo. Kucharze z Pomorskiej Akademii Kulinarnej przedstawili autorskie spojrzenie na tradycyjne dania kuchni kaszubskiej. - Podano fenomenalną cielęcinę z grzybami, doskonałe gołąbki faszerowane dorszem i pyszną kurę w potrawce w nowej odsłonie - z pomarańczami - pisze krytyk kulinarny Artur Michna. - Na oczach widzów ugotowano stylizowaną na kanadyjski chowder zupę z dorsza, smażono pstrągi i owinięte boczkiem wieprzowe polędwiczki.
Jedyna przedstawicielka z Kociewia, szefowa ds. promocji w UG Zblewo Elżbieta Glaza została porwana z tłumu gości do gotowania z najlepszymi kucharzami Akademii. Mamy nadzieję, że dzięki zdobytym przez panią Elę doświadczeniom nasze kociewskie produkty również podbiją podniebienia jurorów przyznających Perły i unijne znaki jakości.
Fot. Artur Michna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz