czwartek, 15 kwietnia 2010

"Myśliwska książka kucharska" Andrzeja Grzyba.

W ostatnich dniach nakładem wydawnictwa Bernardinum ukazała się "Myśliwska książka kucharska" Andrzeja Grzyba.


Do tajemnic nie należy fakt, że dziczyzna jest ceniona ze względu na swój wyrafinowany smak, ale przede wszystkim z uwagi na walory odżywcze. Książka ta będzie więc doskonałym upominkiem nie tylko dla zapalonych myśliwych, ale także smakoszy jadła z dziczyzny. Znajdują się w niej liczne przepisy na pieczyste, zupy, sosy, a także znakomite nalewki, które doskonale zaostrzą smak spożywanych potraw.

Wyjątkowość tej publikacji kryje się w mistrzowskim operowaniu słowem przez Andrzeja Grzyba, który zadbał, by znalazły się w niej literackie akcenty. Autor, wraz z pierwszą kartą książki, bierze czytelnika pod swoje skrzydła i (czerpiąc z literatury, ale także z życia) opowiada o biesiadowaniu, polowaniach i… nie tylko. Dodatkowo znakomite ilustracje Józefa Olszynki, nadały książce nutę fantazji - tak potrzebnej w sztuce kulinarnej. Publikacja z pewnością trafi w gusta wszystkich miłośników kuchni myśliwskiej, zaspokajając jednocześnie ich głód literacki.


Magda Pozorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz