sobota, 2 listopada 2013

GRAŻYNA KOŚCIELNA Czy wiesz, jak smakuje pieczona bulwa?

29 października 2013 r. odbył się w szkole w Mirotkach Dzień Otwarty z pieczoną bulwą.

Tradycja tego dnia sięga roku 1989. Wówczas nazywane Święto Szkoły obchodzone było w dniu 19 listopada, z okazji imienin pani dyrektor Elżbiety Malinowskiej. Był to dzień z zajęciami przygotowywanymi przez naszych uczniów. Działały przeróżne gabinety oraz zajęcia, w trakcie których wykorzystywane były umiejętności i techniki teatralno-plastyczne polegające na wspólnym tworzeniu. Święto Szkoły miało charakter wielkiego, szkolnego happeningu, podczas którego uczniowie wyrażali swoje odczucia i prezentowali pasje...



















Od 2001 roku zmieniliśmy formułę tego dnia na Dzień Otwarty. Tak, jak dawniej, uczniowie samodzielnie przygotowują zajęcia, gry, zabawy i konkursy, ale w tym dniu zapraszamy do szkoły gości: uczniów klasy III z Barłożna oraz rodziców. W trakcie tych zajęć oraz podczas ich przygotowywania dzieci rozwijają wiele swoich umiejętności, odkrywają talenty, prezentują swoje wytwory z różnorakich dziedzin.


Jesienią 2011 roku na terenie naszej szkoły postawiliśmy piec chlebowy. Wzbogaceni o ten element rozszerzyliśmy koncepcję Dnia Otwartego o pieczenie ziemniaków, które na Kociewiu nazywane są bulwami.


Tegoroczny Dzień Otwarty z pieczoną bulwą był kolejnym projektem edukacyjnym, w czasie którego uczniowie planowali, realizowali i podsumowywali wiele samodzielnie wymyślonych zadań. W klasie szóstej działała kawiarenka, bar koktajlowy, stoisko z popcornem oraz loteria fantowa. Uczniowie klasy piątej zaprosili gości na wystawę plakatu "Kronika gwiazd", do gabinetu SPA, gdzie można było skorzystać z masażu i pillingu. W klasie czwartej działał fryzjer, kosmetyczka, kącik darów przyrodniczych, karaoke i mini hokej. Przygotowanie tego wszystkiego i profesjonalne wywiązanie się z zadań dało uczniom wiele satysfakcji i radości. Mieli też okazję zmierzyć się z wykorzystaniem wiedzy w praktyce, np. kelnerki nie tylko obsługiwały klientów kawiarenki, ale musiały dokonywać operacji finansowych. Takie działania matematyczne trzeba było wykonywać również przy stoisku z loterią fantową, barze koktajlowym i w kąciku z popcornem. W trakcie dnia toczyły się rozgrywki w tenisa stołowego o mistrzostwo szkoły w tej dziedzinie. Mistrz zostanie wyłoniony za kilka dni. Po dotychczasowych, rozegranych meczach już możemy wskazać zwycięzcę, którym w kategorii chłopców jest Patryk Cichoń. Wygrał do tej pory wszystkie mecze. W gronie dziewcząt faworytkami są Wiktoria, Oliwia Maślonkowska, Michalina i Adrianna Hinc. Zwycięzcy pojadą na rozgrywki gminne do Pączewa.


Ważnym momentem dnia było także zawijanie w folię aluminiową ziemniaków i zaniesienie ich do pieca chlebowego, gdzie gorąco płonęły drwa. Po wypaleniu się drewna w gorącym piecu chlebowym bulewki piekły się ponad godzinę. Kto ze starszych jeszcze piecze bulwy, albo przynajmniej pamięta ich smak, gdy gorące i posolone dawały rozkosz podniebieniu?

Myśmy tego smaku doświadczali!

Grażyna Kościelna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz