wtorek, 26 maja 2009

VIII konkurs "Nasze Kociewskie Kulinarne Dziedzictwo"

Według rodzinnych przepisów

Ideą konkursu jest ocalenie od zapomnienia tradycyjnej kuchni kociewskiej - mówi Elżbieta Glaza, szefowa ds. promocji Urzędu Gminy Zblewo. - Jestem pomysłodawczynią i twórczynią tego konkursu. Poszczególne edycje są oficjalnie organizowane od 7 lat. Ściągają na nie kobiety z naszego Kociewia.




Założyłam sobie, że gospodarstwa agroturystyczne dodatkowo wesprze to, że ich właściciele będą mieli i będą mogli zaprezentować jakiś produkt żywnościowy związany z regionem, a w szczególności z danym gospodarstwem.

Każda gospodyni, która podejmuje gości w swojej kwaterze agroturystycznej poza tradycyjnym wyżywieniem powinna pokazać, co jest związane z jej kuchnią, na przykład domowe pierogi z różnorodnym nadzieniem, drób przygotowany na własny sposób, ryby z własnego stawu, też przygotowane na swój własny sposób, według rodzinnych przepisów, bo ważnym elementem tych kulinariów jest to, że dany produkt znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i ten produkt ma tylko wyłączność, że ta kwatera agroturystyczna może według dodatkowych przepisów serwować, podawać.

Cały czas poszukuję, szczególnie na terenie gminy Zblewo, tradycyjnych produktów rodzinnych, a co za tym idzie, zaprosiłam do konkursu kulinarnego młodzież z kółka kulinarnego zblewskiej szkoły pod przewodnictwem pani Beaty Kośnik. Była z nimi i pani dyrektor szkoły Lucyna Błaszak. Chcę zwrócić uwagę na to, że zgodnie z werdyktem jury młodzież szkolna zrobiła furorę. Tak profesjonalne przygotowanie stołu i potraw nie znajdzie się na najlepszych prestiżowych i krajowych konkursach kulinarnych.


W skład jury wchodzili ludzie związani z kuchnią kociewską: senator Andrzej Grzyb, twórca i redaktor naczelny portalu poszukiwaczesmaku Artur Michna, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Tadeusz Plicha, regionalistka i właścicielka agropensjonatu w Kręskim Młynie Renata Drężek. Nagrodę otrzymała wyżej wymieniona młodzież.

I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Karolewo z gminy Zblewo - za kaczkę kociewską, II miejsce - pani Elżbieta Gornowicz za chleb, III - przedsiębiorstwo "Herold" za wędliny regionalne i w ogóle całokształt pracy. Były też trzy wyróżnienia, które otrzymały: pani Mieczysława Ciorpioł z kwatery agroturystycznej w Cisie, pani Zofia Kolasińska z gminy Osieczna i pani Gabriela Firgon z Karczmy pod Wygodą w Suminie.


W sumie było dwadzieścia stoisk z gmin członkowskich Międzygminnego Porozumienia Agroturystycznego Kociewie z siedzibą w Zblewie. Jury oceniało stół kociewski pod względem walorów smakowych prezentowanych potraw, estetyki prezentacji stołu (naczynia, serwety regionalne, ozdoby) i wykazania związku prezentowanych potraw z regionem kociewskim... Impreza była tak dużej rangi, że bardzo chętnie przyjechała do nas redaktor Maria Kańska z TVP 3. Program będzie emitowany 6 czerwca w bloku regionalnym o Kociewiu.

Fot. Tadeusz Majewski

Inna relacja na temat imprezy - patrz

O kuchni kociewskiej - patrz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz